Redovno održavanje staklenih površina

Staklene površine zahtevaju redovno i pravilno održavanje!

Redovno održavanje staklenih površina

Staklene površine zahtevaju redovno i pravilno održavanje!

Staklene površine zahtevaju redovno i pravilno održavanje!

Verovatno se često zapitate zašto je teže očistiti neke staklene površine. Objašnjenje postoji, a razlog tog problema je čovekovom oku skriveni nevidljiv. Jer kada gledamo staklo pomislimo kako je ono sjajno, glatko i da nema neravnina, međutim to nije baš tako.

Ako se malo ozbiljnije pozabavimo ovim detaljem, trebaće nam lupa, a možda i neki ozbiljniji uređaj za uvećanje poput mikroskopa. Površina stakla je u suštini sačinjena od dolina i vrhova, što znači da je poprilično neravna. Skriveni razlog za veliki broj problema sa održavanjem staklenih površina je upravo površinska arhitektura samog stakla.

Skriveni razlog za veliki broj problema sa održavanjem staklenih površina je upravo površinska arhitektura samog stakla

Glavni razlog problema sa održavanjem stakla je njegova mikroskopski neravna površinska arhitektura!

Prirodno je da staklene površine privlače (hidrofilnu) vodu i kada voda dođe u direktan kontakt sa površinom stakla, ona će težiti da formira jedan tanki sloj koji će se raširiti po njegovoj površini. Nakon izvesnog vremena sloj vode će ispariti i tada ostaju oni elementi, koji dovode do problema čišćenja površine stakla.

Nakon isparenja vode na površini stakla se zadržavaju sledeći minerali i nečistoće:

  • So
  • Kalcijum
  • Teški metali
  • Prljavština
  • Bakterije
  • Prašina
  • Ostaci sapuna

Svi ovi minerali i nečistoće, vremenom se talože na površini stakla i čine ga sve prljavijim, neprozirnijim i naravno težim za čišćenje. Problemi sa održavanjem stakla su još veći, kod određenih tipova stakla. Treba napomenuti da će navedeni problemi oko čišćenja stakla biti još veći, ako nekim sredstvima oštetite i nagrizete površinski sloj stakla. Svakako treba navesti kako je površinu peskarenog stakla, još teže održavati od površine običnog stakla.

Sigurno svakodnevno imate problema sa tragovima ili mrljama na staklu, stakla na tuš kabinama postaju sve neprozirnija... Verovatno vam je sada barem malo jasnije ko su „krivci“ za teško čišćenje stalenih površina.

Problemi sa održavanjem stakla su još veći, kod određenih tipova stakla

Taloženjem nečistoća i minerala na staklenupovršini ona postaje sve neprozirnija i teža za čišćenje!

Staklene površine poseduju dobru, ali ne i savršenu otpornost na ogrebotine. Nikada nemojte vući bilo kakve predmete po samoj staklenoj površini, jer ćete je izgrebati. Zato preporučujemo da predmete lagano podignete sa stakla i pažljivo uklonite. Budite uvek oprezni sa staklom i izbegavajte slučajne udarce stakla oštrim ili tvrdim predmetima, jer ćete na taj načinsprečiti slučajne lomove.

Nikada nemojte za pranje staklenih površina koristiti abrazivna sredstva ili prašak, jer postoji mogućnost da ćete izgrebati staklo. I još nešto... nikada nemojte mešati sredstva za čišćenje, jer postoji mogućnost da bezbedna sredstva za čišćenje u trenutku mešanja mogu postati čak i opasna kako po površinu stakla tako i za čovekovu kožu i organizam uopšte.