Kako čistiti, prati i održavati tvrde podove i podne obloge

Redovnim čišćenjem, pranjem i održavanjem tvrdih podova u vašem objektu, možete izbeći ozbiljna površinska oštećenja tvrdog poda.

Kako čistiti, prati i održavati tvrde podove i podne obloge

Redovnim čišćenjem, pranjem i održavanjem tvrdih podova u vašem objektu, možete izbeći ozbiljna površinska oštećenja tvrdog poda.

Kako čistiti, prati i održavati tvrde podove i podne obloge

Sigurno ste se barem jednom zapitali:

  • Šta su tvrdi podovi
  • Kako odabrati pravi način za održavanje tvrdih podova
  • Koji je ispravan kriterijum za održavanje tvrdih podova
  • Koja sredstva koristiti za održavanje tvrdih podova
  • Da li koristiti ručno ili mašinsko čišćenje tvrdih podova
  • Kako zaštiti tvrde podove

Kako čistiti, prati i održavati tvrde podove i podne obloge

Na tržištu je sve više tipova tvrdih podnih obloga koji se ugrađuju u objekte i u poslednje vreme je pravi izazov, kako te podove održavati na duži period. Ako ispravno čistimo i održavamo jedan tip tvrdih podnih obloga to ne znači da će taj način biti ispravan za neki drugi tip.

Za raznovrsne podne obloge postoje i razne vrste održavanja. Različiti tipovi podova različito se i održavaju pa se može desiti ako sve podove održavamo na isti način da neke tvrde podove možemo čak i oštetiti. Izuzetno je važno da se edukujemo o načinima i sredstvima za čišćenje i održavanje tvrdih podova, a još važnije da uskladimo sredstva za čišćenje i održavanje sa različitim tipovima podova.

Različiti tipovi tvrdih podova različito se čiste i održavaju!

Različiti tipovi tvrdih podova različito se čiste i održavaju

Važno je napomenuti kako recimo neko sredstvo i oprema za čišćenje elastičnih podova, verovatno neće dobro delovati na tvrdim podovima. Dok recimo sredstvo koje budemo koristili za čišćenje i održavanje poliranog kamena, neće biti adekvatno za čišćenje i održavanje prirodnog kamena.

Ako želimo čistiti i održavati pod od tvrdog drveta, jako je važno da li je pod lakiran ili nije. Jer ako drveni pod nije lakiran, nanošenjem vode ili čak i najmanje količine vlage, tokom pranja čišćenja ovog tipa tvrdog poda, može se desiti da drvo zbog postojeće vlage nabubri.

Ako niste sasvim sigurni kakva je završna obrada poda koji je postavljen u vašoj kući ili stanu, pokušajte za početak koristiti jednostavnu mešavinu sapuna i tople vode. Jako je važno tokom ovih aktivnosti da ne dozvolite da se skuplja voda na tvrdoj drvenoj podlozi, jer ćete na taj način sprečiti da vlaga prodre u drvo, a jasno je da bi drvo u tom slučaju nabubrilo i još gore bilo oštećeno.

Postoji više vrsta podova od drveta i svaki od njih je zaštićen nekom vrstom premaza. Predlažemo da za čišćenje tvrdih podova od drveta koristite blagi ili neutralni alkalni rastvor. Izuzetno je važno da se količina vode i sredstva za čišćenje drvenih podova svede na minimum kako bi se izbeglo da drvena vlakna upiju vodu i tako se eventualno oštete.

Pre pranja tvrdih drvenih podova proverite da li je pod od drveta lakiran ili ne!

Svakako treba pronaći najbolji sistem za čišćenje, pranje i održavanje tvrdih podova. To podrazumeva i ozbiljno istraživanje o tipu tvrdog poda i na koji način ga održavati. Jasno je kako velika odgovornost leži na osobi koja treba da održava tvrde podove u svojoj kući ili stanu, a još je jasnije da je još veća odgovornost kompanija koje se profesionalno bave održavanjem tvrdih podova u stambenim i poslovnim zgradama.

Pre pranja tvrdih drvenih podova proverite da li je pod od drveta lakiran ili ne

Ako se radi o tvrdom podu od kamena, svakako treba saznati da li je kamen mekan ili tvrd o kom tipu kamena se radi i da li je kamen prirodan ili veštački. Kada dođete do potrebnih odgovora, onda je lakše da se odlučite za tip i sredstvo za čišćenje i održavanje kamenog poda i da li izgled poda treba da bude prirodan, sjajan ili mat.

Dešava se da čak i stručnjaci koji se bave temom čišćenja i održavanja tvrdih podova, imaju različita mišljenja o ovoj temi. Možemo za primer uzeti teraco podove koji svoj izgled zadržavaju poliranjem, dok drugi izgledaju izuzetno dobro zahvaljujući završnoj obradi koja je dizajnirana baš za teraco podove. Dešava se da zbog ovakve završne obrade nekih teraco podova, nije potrebno često čišćenje i održavanje.

Najvažnije je pronaći najbolji sistem za čišćenje i održavanje tvrdih podova!

Za koji god sistem održavanja tvrdih podova da se odlučite, svakako za vas ostaje i dalje veliki izazov u održavanju. Pogrešan odabir načina održavanja tvrdih podova, može dovesti i do skupe pa čak i nepopravljive štete istih. Oštećenja na pojedinim tipovima tvrdih podova možda i možete nekako sanirati, ali ćete zato neke morati i zameniti pa čak u aktivnost zamene zvati i stručnjake za tu oblast.

Najvažnije je pronaći najbolji sistem za čišćenje i održavanje tvrdih podova

U nekim istraživanjima se navodi kako čak u 80-90% slučajeva, prljavština u stambene i poslovne zgrade u unutrašnji prostor ulazi sa spoljne strane. Deo prljavštine ulazi kroz ulazna vrata, a deo kroz prozore. Najviše prljavštine svakako unosimo našom obućom, a zanimljiv je podatak da se postavljanjem prostirki za čišćenje obuće na ulazu u objekat, možete ukloniti čak 80% prljavštine.

Zato je izuzetno važno da se tvrdi podovi naročito u poslovnim objektima i velikim tržnim centrima redovno održavaju. Uklanjanjem prljavštine a naročito zrna peska, sprečićete klizanje obuće pa i moguće ozbiljnije povrede onih koji se mogu okliznuti pa i povrediti ulazeći u vaš objekat.

Redovnim čišćenjem, pranjem i održavanjem tvrdih podova u vašem objektu, možete izbeći ozbiljna površinska oštećenja tvrdog poda!

Možemo navesti kako podovi od teksturnog kamena, upijaju znatno više vlage od drugih vrsta i na njima se eventualne mrlje znantno više primećuju. I zato svako slučajno prosipanje vode na ovaj tip kamena, zahteva vašu hitnu reakciju. Polirani kamen je izuzetno osetljiv na zrna peska i drugih tvrđih čestica prašine.

Redovnim čišćenjem, pranjem i održavanjem tvrdih podova u vašem objektu, možete izbeći ozbiljna površinska oštećenja tvrdog poda

Kako bi izbegli eventualna oštećenja poput ogrebotina, ovaj tip kamena zahteva češće čišćenje, a samim tim i redovno uklanjanje čestica prašine. Zanimljivo je da čak i obična voda koja dođe u dodir sa poliranim kamenom, može da ga oboji. Polirani kamen nikako ne treba brisati sa tretiranim krpama, jer ostaci čestica ove krpe mogu prodreti u unutrašnjost ovog kamena. Zato polirani kamen često treba čistiti i to nekoliko puta dnevno, isključivo sa neobrađenim krpama za uklanjanje čestica prašine.

Polirani kamen je izuzetno osetljiv na grube čestice peska!

Vinilni i linoleum podovi opet su u modi i iako deluju veoma slično, linoleum je proizveden od smole tako da zahteva potpuno drugačiji način održavanja od vinila. To znači da je veoma izvesno da bi korišćenjem sredstava za čišćenje vinila, mogli ozbiljno oštetiti linoleum.

Laminat je izuzetno zahvalan za čišćenje i održavanje, a redovnim održavanjem ovaj tip tvrdog poda zadržaće svoj izgled i savršen sjaj. Laminant treba redovno čistiti suvom krpom, jer ćete na taj način izbeći da ga čestice prašine oštete. Za čišćenje laminata preporučujemo meke četke i krpe za čišćenje prašine, jer ovaj tip krpa poseduje izuzetno nežnu površinu.

Poznato je da se provodljivi podovi postavljaju u bolnicama, a naročito na odelenju hirurgije i intenzivne nege gde se koristi kiseonik. Ovaj tip podova se obavezno koristi i u fabrikama koje proizvode lekove. Provodljivi podovi odvode statički elektricitet u zemlju. Svojstvo ovih podova omogućava uklanjanje mogućnosti eventualnih eksplozija u atmosferi koja je bogata kiseonikom. Izuzetno je važno zbog specifičnosti uslova u kojima se provodljivi podovi koriste da se isti čiste i održavaju isključivo sa sredstvima koja su zakonom odobrena.

Polirani kamen je izuzetno osetljiv na grube čestice peska

Mi vam svako preporučujemo da u slučaju potrebe održavanja svih tipova tvrdih podova, kontaktirate i konsultujete „Agenciju MB“. Prepustite brigu o održavanju tvrdih poslova profesionalcima.

Dobrodošli!!! Vaša „Agencija MB“

fotografije: Pixabay