Čišćenje pre useljenja u novi dom

Očistite svoj novi dom pre nego što se uselite. Vaš novi dom kao i vi zaslužujete jedan sasvim novi početak.

Čišćenje pre useljenja u novi dom

Očistite svoj novi dom pre nego što se uselite. Vaš novi dom kao i vi zaslužujete jedan sasvim novi početak.

Čišćenje pre useljenja u novi dom

Kupili ste kuću, stan od nekadašnjih vlasnika ili potpuno novi dom, sigurno ste jako nestrpljivi da ključevima koje ste upravo dobili, odmah otključate svoj novi stambeni prostor. Pretpostavljamo da ćete želeti što pre kamion natovariti sa vašim stvarima i krenuti put novog doma kako bi ste se što pre uselili.

Čišćenje pre useljenja u novi dom

Apsolutno se slažemo sa vašom željom i razumemo uzbuđenje i adrenalin koji se pokrenuo u vašem organizmu, ali da niste nešto zaboravili? A šta mislite da li bi ipak vaš novi dom u kome su živeli prethodni vlasnici ili potpuno nov izgrađen dom, ipak pre useljenja trebalo prethodno detaljno očistiti?

Očistite svoj novi dom pre nego što se uselite!

Da li se useljavate u dom u kome je pre toga neko živeo ili se useljavate u potpuno novu izgrađenu kuću ili stan, ipak vam predlažemo da u obe varijante svoj novi dom očistite, jer vi i vaš novi dom zaslužujete jedan sasvim novi početak.

Očistite svoj novi dom pre nego što se uselite

Znamo da ste ponosni na sebe što ste svojoj porodici i sebi obezbedili novi životni prostor, ali ako se slažete sa našim mišljenjem kako svoj novi dom ipak treba detaljno očistiti pre nego što se u njega uselite, sigurno ste se zapitali kojim redosledom da započnete generalno čišćenje.

Pre nego što započnete čišćenje svog novog doma, predlažemo vam da prvo napravite spisak potrebne opreme i sredstava, ali i kojim redosledom planirate započeti čišćenje. Postoji nekoliko saveta, ali i jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći u čišćenju.

Vaš novi dom kao i vi zaslužujete jedan sasvim novi početak!

Kako bi vam pomogli u čišćenju vašeg novog doma, predložićemo nekoliko početnih faza koji će vam sigurno pomoći na samom početku radova na čišćenju i uređenju. Kao prvo morate pripremiti opremu i sredstva za čišćenje, a kako bi vam pomogli u odabiru evo našeg spiska potrebnog:

 • gumene rukavice
 • krpe za brisanje prašine
 • metla
 • kanta za smeće
 • merdevine
 • wc četka
 • abrazivni sunđeri
 • neabrazivni sunđeri
 • korišćena četkica za zube
 • tečni deterdžent za sudove
 • sredstvo za čišćenje rerne
 • sredstvo za odmašćivanje
 • sirće
 • tečnost i oprema sa završetkom gume za pranje stakla
 • univerzalno sredstvo za čišćenje kuhinje i kupatila
 • izbeljivač bez hlora
 • sredstva za čišćenje pločica i podova

Sredstva za čišćenje

Kada se budete potpuno preselili, prva prostorija koja će vam sigurno zatrebati je kupatilo i toalet. Ako nemate više od jednog kupatila i nemate posebno izdvojen toalet, toplo vam preporučujemo da prvo započnete sa čišćenjem ovog prostora.

Napravite pre početka aktivnosti spisak svih potrebnih sredstava i opreme za čišćenje vašeg novog doma!

Čišćenje kupatila i toaleta započnite čišćenjem od plafona, zatim zidova i na kraju poda. Sa plafona uklonite prašinu, paučinu i druge primetne nečistoće. Zatim pređite na čišćenje rasvetnih tela, ventilacionih otvora i ventilatora, a za teško dostupna mesta predlažemo da koristite teleskopske štapove koji na svojim završecima poseduju četke.

Napravite pre početka aktivnosti spisak svih potrebnih sredstava i opreme za čišćenje vašeg novog doma

U kupatilima se ponekada može primetiti plesan u ćoškovima između plafona i zidova, ali i oko prozorskih elemenata i dasaka u donjem delu prozora. Predlažemo da za uklanjanje eventualne plesni na prozorima, plafonima i zidovima, koristite sredstva koja su namenjena za uklanjanje plesni, a možete koristiti i belila nekih proizvođača.

Za uklanjanje plesni možete koristiti i jednu mešavinu: u litru vode dodajte trećinu količine hlora ili izbeljivača i dobro izmešajte. Uzmite staru četkicu za zube koju ne koristite, umočite u izmešano sredstvo i očistite od plesni nedostupne delove zidova ili prozora. Kada uklonite plesan zaštitite te delove sredstvima koje sprečavaju ponovno nastajanje plesni.

Čišćenje vašeg novog doma započnite u kupatilu!

Čišćenje kade zavisi od njene zaprljanosti, ali svakako predlažemo da koristite višenamensko sredstvo za čišćenje ležećih ili tuš kada. Za čišćenje nove ili renovirane kade, preporučujemo obavezno korišćenje neabrazivnog sredstva.

Možete i sami napraviti sredstvo za čišćenje kade pa predlažemo da uzmete malo sirćeta i pomešate ga sa deterdžentom u bočicu koja poseduje raspršivač. Naprskajte kadu dobijenim sredstvom i ostavite da deluje 30-tak minuta. Kasnije površinu kade isperite sa vlažnim sunđerom. Ako je tuš kada kao i kabina formirana od pločica ili kamena za čišćenje preporučujemo posebno sredstvo za čišćenje i održavanje pločica i kamena.

Od zaprljanosti kade zavisi koja sredstva ćemo koristiti za njeno čišćenje!

Ako ste uspešno završili čišćenje i dezinfekciju kupatila i tolaeta, predlažemo vam da pređete na ćišćenje kuhinje. Kuhinju svakako treba detaljno očistiti, a naročito ako je korišćena od strane prethodnih vlasnika. Korišćena kuhinja sigurno poseduje zaostale mirise od kuvanja prethodnih stanara, a verovatno su prisutne i brojne lepljive materije.

Slično kao i kod čišćenja kupatila, predlažemo da čišćenje kuhinje započnete od plafona, rasvetnih tela, zatim zidova i pločica. Za jako zamašćene površine, koristite oprobana sredstva za uklanjanje masnih naslaga. Ako su na zidovima kuhinje postavljene tapete ili druge obloge, vodite računa o pravilnom čišćenju tih površina. Nikako ne treba zaboraviti i na čišćenje prekidača i konektora koji se nalaze na zidovima i na kojima su sigurno primetni barem otisci prstiju.

Na podnim pločicama kuhinje sigurno ima masnih naslaga pa i njih detaljno očistite proverenim sredstvima za odmašćivanje. Ne bi bilo loše da fugne zidnih ili podnih pločica dodatno očistite sa korišćenom četkicom za zube koju više ne koristite.

Nakon čišćenja kupatila predlažemo i detaljno čišćenje kuhinje!

Nakon kupatila i kuhinje sledi nam čišćenje dnevne sobe, ali i spavaćih soba. Čišćenje ovih prostorija opet započnite od plafona, uglova plafona i zidova, rasvetnih tela, verujemo naješće raznih tipova lustera. Za ozbiljnije mrlje na zidovima, predlažemo da koristite gumice za čišćenje koje najčešće služe za jednokratnu upotrebu. Nikako ne zaboravite očistiti i oprati staklene površine prozora ili pregradnih zidova i za to koristite preporučena sredstva, a za pranje i sušenje opranih prozora preporučujemo papirne ubruse.

Ako na zidovima posedujete vredna umetnička dela poput slika ulja na platnu ili eventualno neki goblen koji nije zaštićen staklom, obavezno se raspitajte kod antikvara, umetnika ili ljudi koji se profesionalno bave čišćenjem i održavanjem stambenih i poslovnih prostora, koji je sistem čišćenja najbolji za njih, kao i koju oprema i sredstva možemo koristiti, a da ne prouzrokujemo eventualna oštećenja vrednih umetničkih dela koja posedujemo.

Nakon kuhinje pređite na ćišćenje dnevne i spavaćih soba!

Ako posedujete bilo koji tip tvrdih podnih obloga poput brodskog poda, parketa, laminata ili eventualno pločica u svakoj prodavnici koja u ponudi ima sredstva za čišćenje, imate na raspolaganju više proizvođača pa prema vašoj proceni odaberite najefikasnije i po ceni za vaš budžet najprihvatljivije sredstvo. Ali ako na podu posedujete postavljen mermer ili prirodni kamen, pre čišćenja i održavanja saznajte svakako koja sredstva i koje mašine su adekvatne za čišćenje ovakvih tvrdih podova.

Nakon kuhinje pređite na ćišćenje dnevne i spavaćih soba

Verujemo da u vašim domovima imate i tepihe kao i staze koje poseduju dugačku dlaku. Naš predlog je da tepihe i staze usisate sa kvalitetnim vakumskim usisivačem, jer ako na ovaj način usisate svu prašinu i zrna peska iz vašeg omiljenog tepiha, nema potrebe da tepih perete crevom za vodu.

Pod pretpostavkom da ste dubinski usisali tepih, ostaje vam samo da površinu dlačica tepiha osvežite penom, jer će samo površina tepiha ostati kraće vreme vlažna, a tepih će ubrzo biti potpuno suv. Sistemom vakumskog usisvanja prašine i samo površinskim vlaženjem tepiha, čuvate svoj tepih i produžavate mu dugovečnost.

Tepih usisajte sa dobrim vakumskim usisivačem i samo površinski osvežite penom!

Ostaje vam još samo čišćenje terase, ostave ili podruma, ako eventualno posedujete ove prostorije. Iz ostave ili podruma na samom početku izbacite sve one stvari koje vam zaista nisu potrebne pa će i čišćenje ovih prostorija biti znatno lakše.

Ako vam svi ovi naši predlozi za čišćenje vašeg novog doma deluju komplikovano i teško ne ostaje nam drugo nego da vam toplo preporučimo da posao čišćenja prepustite profesionalcima. Nazovete našu Agenciju MB koja se dugi niz godina profesionalno i uspešno bavi čišćenjem i održavanjem stambenih i poslovnih prostora.

Dobrodošli u Agenciju MB!!!

fotografije: Pixabay